Kleine wereld

For English click here

Even zakt de moed me in mijn schoenen. Als ik met Dagmar de Lidl in Arta inloop, zie ik dat de schappen met ‘niet-essentiele’ artikelen alweer met rood-wit lint en plastic hoezen zijn afgedekt. Waarschijnlijk betekent dit dat onze regio Arta nu ook van ‘rood’ naar ‘diep rood’ is gegaan, de lockdownregels weer strenger zijn geworden en onze wereld weer een stukje kleiner.

Mondkapjesplicht binnen en buiten

Eén supermarkt verderop informeer ik naar de details bij een Nederlandse vrouw die daar werkt. Zij vertelt me dat zij óók nog niet weten hoe het precies zit en hoe laat hun filiaal die dag moeten sluiten met het oog op de waarschijnlijk ook vervroegde avondklok. Het ligt dus niet alleen aan mij dat ik de actuele regels niet helemaal kan volgen. Ze veranderen hier met de dag én per gemeente of regio.

2 honden vechten om een frisbee

De tweede Griekse lockdown is inmiddels van kracht sinds 7 november vorig jaar. Voor elke stap buitenshuis sturen we sindsdien een SMS’je. De stand op mijn telefoon staat inmiddels op ruim 500 alleen om de honden uit te laten. Als ik met Dagmar, onze Duitse buurvrouw, meerijd naar de supermarkt in Arta vul ik de vereiste gegevens in op de achterkant van m’n boodschappenlijstje. Verder dan dit 25 kilometer verderop gelegen stadje ben ik sinds 7 november ook niet meer geweest, omdat reizen tussen verschillende regio’s verboden is. Ron komt al maanden Koronisia niet meer uit. Nu ik met de auto naar de supermarkt kan, hoeft hij geen 14 kilometer meer te fietsen naar het gehucht Vigla. Elke dag wandelt hij twee uur met Sammie. Soms gaan we met z’n vieren. Een rondje van een paar kilometer om het eiland. Dat is onze kleine wereld sinds we hier eind september zijn aangekomen.

Eerste zwempoging in water van 12 graden

Koronisia is een klein dorp, een soort schiereiland, dat volgens Wikipedia slechts 167 inwoners telt. Misschien voelen onze vrienden Alida en Auwert van de Frya van Schier(monnikoog) zich er daarom wel zo thuis. Zij zijn net twee weken weg geweest naar de werf bij Preveza. Een hele gebeurtenis is dat tegenwoordig, want ook varen is verboden. Tenzij je toestemming van de Port Police weet te krijgen, bv. om reparaties aan je schip uit te voeren. Inmiddels zijn ze alweer terug. Alsof ze nooit zijn weggeweest. Michael van de taverne komt er weer dagelijks op bezoek. ’s Ochtends een keer en ’s avonds een keer. Alida loopt haar dagelijkse rondje met de honden uit de buurt. Soms eten we samen of leggen we een kaartje.

De Frya vertrekt naar de werf

De dagen rijgen zich hier aaneen in domme regelmaat. Van reizen en avontuur is allang geen sprake meer. Of is dit wellicht ook een avontuur? Een macaber avontuur weliswaar, maar toch… De honden zijn in elk geval tevreden met de huidige situatie. Ze houden van de regelmaat. Ze kennen de omgeving, de mensen, de geluiden en de andere honden. Zij hebben geen behoefte aan verandering en aan reizen. Hun avontuur ligt hier om elke hoek, bij ieder luchtje in het gras, bij het reukspoor van een beverrat of de jacht op een wegrennende kat.

Captain Jack

Want avontuur, wat is dat eigenlijk? “Een onverwachte, spannende belevenis, een netelige toestand, een riskante onderneming waarvan de uitkomst niet bij voorbaat vaststaat”. Zomaar wat definities van internet. Als je het zo bekijkt, is het leven altijd één groot avontuur en maakt het helemaal niet uit of je wereld klein of groot is. Het is maar net wat je er zelf van maakt.

23 gedachten over “Kleine wereld”

  1. Het lijkt op elkaar, maar er zijn volgens mij toch flinke verschillen. Zo kun je in Nederland nog gewoon door het land heen reizen, heb je geen formuliertje nodig voor elke stap die je buiten zet en mag je buiten meestal nog zonder mondkapje lopen. Niet dat het veel uithaalt al die extra regels, want hier lopen de ziekenhuizen inmiddels overvol…

   Like

  2. Nou ja, toch wel een stuk vrijer in Nederland Ton V!. Meer winkels open, je kunt varen en hoeft geen sms te sturen. Hoop dat Griekenland sneller dan de nu gecommuniceerde 14 mei vrijer wordt voor jullie Matty!

   Geliked door 1 persoon

 1. Ik weet hoe het aanvoelt, ook ik zit vast op mijn bootje in Griekenland. Ik ben ondertussen door de stomme regel dat men niet varen mag in één jaar tijd nu 8 maand opgesloten geweest. Het is een stomme regel want het is ondertussen bekend dat men in de buitenlucht eigenlijk praktisch niet vatbaar is voor Corona.
  Bovendien vaar ik solo, mijn vrouw is sedert September thuis.
  Ware het niet dat Turkije een politiestaat is en zwervende zeilers zoals wij niet echt meer welkom zijn was ik morgen weg uit Griekenland. In Italië en Turkije mag gevaren worden, hier niet.
  Ik heb de laatste 30 jaar van mijn leven nooit langer als een paar dagen op dezelfde plaats doorgebracht, dit is erg voor mij.
  Uit armoede heb ik vriendschap gesloten met een grote straathond hier. Breng hem alle dagen iets te eten.
  Een dier aan boord nemen doe ik niet meer. Had 13 jaar lang een kat aan boord.
  Het is een grote verantwoording en de kat was vaak bang. Ze zijn niet bestemd om op jachten te leven, als het baasje bang word zijn ze zelf ook bang.

  Geliked door 2 people

  1. H Baldy, you a lucky guy.Lets face it ,you not on ALCATRAZ 😉.however it may feel a bit like it .Very sad for a lot of yachtys round the world.Many storys in my ear.Hang in there ,try to be positive. Have your brekky and enjoy that you alive and not sick with whatever.Live like Robinson Crusoe for while.Everything come to an end.Lets hope its not your life ….to soon.keep strong my friend.🙋‍♂️

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik kan hier ook om mijn eiland lopen😉 maar ben ik voorlopig niet thuis😅
  Hoop dat julie het toch kunnen volhouden.Met de leuke hondjes.Heb zelf leuke herinneringen aan lefkas,ithaca en omgeving.1978😮 groet uit perth West Australia.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hi Matty, onze generatie (60-65 jaar) begint in nederland van lieverlee met vallen en opstaan een prikje te krijgen. Hoe zal dat bij jullie gaan?
  Groet
  Hein

  Geliked door 1 persoon

   1. Het zou me zeer verwonderen als wij Nederlanders in aanmerking zouden komen voor een Griekse inenting. Het gekke is dat we nu ook niet meer naar huis kunnen vliegen. Geen inenting = geen pas.
    Mocht je meer weten Matty, laat eens weten?

    Geliked door 1 persoon

   2. Dank voor je verhaal! Ik had ook een sammie, zelfde hond ook water rat. Nou ja meeste Russel´s geloof ik. In Nederland komen wel wat vragen rond vaccins, iig Astrazenica. Misschien iets om in de gaten te houden.

    Geliked door 1 persoon

 4. Net als iedereen hebben we er natuurlijk schoon genoeg van. Maar heel eerlijk gezegd mogen wij echt niet klagen. Op Madeira hebben we anders dan die halfslachtige in Nederland een serieuze avondklok. Zaterdag en zondag om 6 uur binnen zijn, op de andere dagen om 7 uur. Maar… wel overdag gewoon een poncha drinken op het terras, alle winkels open, naar de stad – hoewel we die nog wat mijden – en als je van uit lunchen houdt (daar zijn wij niet zo dol op) dan kan dat ook. De toeristenbusiness ligt natuurlijk op zijn gat, er zijn er wel maar niet veel, maar de bedrijfjes die van de lokale bevolking leven houden het aardig vol. En wij eigenlijk ook. Hoewel we dolgraag komende zomer weer aan boord van Heerenleed willen zijn, maar die staat in Drachten op de wal en daar kunnen we door alle reisbeperkingen van Nederland alleen met heel veel extra kosten en moeite heen. En daar wachten we nog wat mee.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hi Peter, dat klinkt niet slecht, maar óók een beetje dubbel. Wel een serieuze avondklok, maar winkels en terrassen open. Zo is het overal wat 😉, maar wel prettig voor jullie dat er meer mogelijk is, zeker nu de lente begint. Geniet ervan en hopelijk snel weer naar jullie Heerenleed

   Like

   1. Hier in Griekenland is het hobbyvissen toegelaten sedert deze week. Dat betekend dat ik nu eindelijk dagtochtjes kan gaan zeilen (terwijl ik sleepvis) en naar een ander ankerstekje kan zeilen.
    Komt goed uit, ik moet mijn brandhout voorraad aanvullen.
    Alhoewel, de coastguard kennende zal ik wel weer in de problemen komen.

    Geliked door 1 persoon

 5. Overal hetzelfde.Mensen wiilen geen covid krijgen.Maar ze willen er ook niets aan doen om de situatie te verbeteren.Thuis blijven is niet leuk ook als je huiswerk van school moet doen of moest doen😉Als mensen niet meewerken gaat het nooit over.Ik woon nu in west australia.Als er ook maar 1 covid geregistreed word gaat het zaakje in lock down en mask up.Tot nu toe werkt het.gelukkig nog wel.8 celcius met mondkapje is niet echt prettig.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik was een der eersten die zich voor Covid wapende. In Januari van verleden jaar had ik reeds goede mondkapjes, begon mijn bootje uit te rusten voor maandenlange afzondering op een eilandje zonder bewoners ( ja die heb je hier ) en droeg een aluminiumfolie hoed. (grapje)
  Dat alles bleek gelukkig niet nodig, de voedselverzorging bleef gehandhaafd.
  Ik heb zelfs mijn dieet volledig omgesteld, ben nu alweer 5 kilo lichter en voel me kerngezond.
  Het probleem in Griekenland is dat de regels (heel streng in theorie) niet gevolgd worden.
  Als je een gesloten taverna voorbij wandelt en er staan 25 brommers voor geparkeerd, dan weet je wat gaande is.
  Het dorpje hier heeft één straat die met auto´s kan bereden worden. De politie rijd dag en nacht met een spiksplinternieuwe auto rond, MET blauw flitslicht. Je ziet ze komen, wat is dan het nut?
  Gewoon belachelijk.
  In de buitenlucht, zeker op het water is Covid zowat niet overdraagbaar. Bewezen.
  Waarom mag ik dan niet zeilen? Ik zeil solo.
  Ja zul je zeggen, niet iedereen zeilt solo. Juist. Het moment dat de grote charter catamarans weer gaan varen met 20 partygasten aan boord, dan word absoluut zeker alles toegelaten. Hypocrisie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: