Zwavelbad

Een penetrante rotte eierenlucht, zoals van de stinkbommetjes die we vroeger afstaken tijdens de muziekles van meneer Vink, de laatste echte Kruisheer op het Kruisheren Kollege te Uden, een schel scheidsrechtersfluitje van de havenmeesteres als reactie op ons binnenvaren en een bord bij de ingang met verboden voor respectievelijk ankeren, catamarans en schepen langer dan 47 foot: we zijn aangekomen in Methana Marina.

Bijna draaien we direct ook weer om, want ik weet niet precies te melden hoe lang we willen blijven. Dit is een privé haven en je móet weten hoe lang je wilt blijven, aldus havenmeesteres Marina. Wéér voel ik me terug op school, maar nu als faalangstige leerling, naarstig op zoek naar het juiste antwoord, dat maar niet in mijn hoofd wil opkomen. Uiteindelijk mag het toch, voor twee à drie dagen. We krijgen een mooringlijn en hulp bij het aanleggen. Mooie boot, zeggen ze. Ik kijk trots. Doen we toch nog iets goed.

Methana, Marina, Methana Marina, Southern Cross, zwavel
Coco in Methana Marina

Daar liggen we dan. In een zwavelbad gevuld met melkkleurig, stinkend zwavelwater. Het duurt even voordat we door hebben dat we toch een soort van ‘geluk’ gehad hebben. Alle boten na ons worden na het schelle fluitje resoluut weggestuurd door Marina. De haven is vol. En privé. Dit keer blijkt de informatie van de alom geprezen en gebruikte ‘Greek Waters Pilot’ van Rod Heikell het af te leggen tegen het door sommigen verguisde Navily, een app over havens en ankerplaatsen gevuld met informatie door gebruikers zelf. Er is nog een haven in Methana, de veerhaven, en dat is eigenlijk de enige serieuze optie om aan te leggen voor passerende jachten. Daar is het dan ook druk, maar natuurlijk lang niet zo beschut en bijzonder als deze Marina.

Alle ligplaatsen zijn voorzien van mooringlijnen. Vandaar het ankerverbod. Handig natuurlijk, maar in dit geval is het zwavelwater de belangrijkste reden hiervoor. De zwavel tast namelijk de metalen ankerkettingen aan. En niet alleen dat, merken we na een paar dagen. Ook onze bronzen luchthappers en doorvoeren zijn zwart uitgeslagen, evenals de bovenste rand van onze rode antifouling. Zwavel reageert namelijk ook met koper, bestanddeel van brons. En blijkbaar zit er niet alleen zwavel in het water, maar ook in de lucht. Patineren, heet dat volgens internet: koper chemisch zwart kleuren met behulp van zwavel. Alleen hadden wij er niet om gevraagd.

Kuuroord, Methana, zwavelbad, zwavelkuur, zwavelmeer
Het kuuroord met het zwavelmeer

Methana ligt op het gelijknamige schiereiland aan de oostkant van de Peloponesos, dat helemaal van vulkanische oorsprong is. De warmwaterbronnen met zwavel zijn een teken dat er ondergronds nog steeds sprake is van vulkanische activiteit. Langs de hoofdweg ligt het neoclassistische gebouw van het kuuroord met daarvoor het zwavelmeer. Het gebouw is echter gesloten en de eerste tekenen van verval zijn al zichtbaar. Van een kuuroord is hier allang geen sprake meer. Voor wie wil is er nog een klein zwemplateautje met kledinghaakjes bij de zee. De lokale bevolking maakt er vooral tegen de avond druk gebruik van. Wij wagen ons er ’s middags ook even in. Het schijnt goed te zijn voor allerlei kwalen.

Zwavelbad, Methana
Zwavelbad in zee

Al met al is Methana een merkwaardige plek en een aparte ervaring. Soms ruik ik de zwavellucht ineens niet meer. Gewenning of tijdelijk verdreven door de wind? Soms word ik middenin een windstille nacht wakker en maakt de ondraaglijke stank mij bijna misselijk. Ik stel me gerust met de wetenschap dat hier ook mensen wonen en in de haven door sommigen zelfs overwinterd wordt, dus kwaad zal het wel niet kunnen.

Om even aan de zware zwavellucht te ontsnappen, hoef je gelukkig niet ver te lopen. Het kiezelstrand ligt direct achter de buitenste havenmuur. Daar is ook de kleinste en schattigste strandtent van heel Griekenland te vinden: de ‘Copacabana Bitch Bar’. Alleen al door de naam kan het bij mij niet meer stuk. Al weet je in Griekenland nooit zeker of het echt grappig bedoeld is of gewoon slechte Engelse spelling. En dan hebben ze ook nog hele vriendelijke bediening en ijskoud bier…

Copacabana Bitch Bar, Methana
Chillen in de Copacabana Bitch Bar

De zwavelhaven lijkt grotendeels gevuld met vaste ligplaatsen en daardoor is het een oase van rust middenin het toeristische hoogseizoen. Als boot en bemanning hun zwavelbad erop hebben zitten is het drie nachten later weer tijd om te gaan. Of vier dagen, zoals Marina de rekening opmaakt. Ze schrijft haar naam en telefoonnummer erop. Ze heeft ook Whatsapp. Dat is gratis, zegt ze met een brede glimlach. We mogen haar altijd bellen, maar waarschijnlijk is het vol in Methana Marina.

8 gedachten over “Zwavelbad”

 1. Het zij alleen de ‘echten’ die er binnen mogen. De rest moet in de ferry haven gaan liggen.
  Leuk dat jullie gezwommen hebben in methana daar voor de oude haven.
  Je gaat er nog terug.
  Pasop in poros aan de noordmuur. Maar je kan ook ankeren.
  En binnenkort kunnen Jullie ankeren in skindos bay in het onbewoonde dhokos. En dan spetses en leonodeon mischien ook ieraka en het prachtige kiparissi. En onderweg ook nog Hydra, maar daar in Hydra dan wel 4 op een rij druk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hi Jan, Zou zo maar kunnen dat we nog terugkomen in Methana Marina. We luggen nu voor anker in Ermioni en varen morgen naar Porto Helio. Vanwege de drukte hebben we een paar plekjes overgeslagen…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s