Angsthazen

‘Scaredy-cats’ noemen Amerikaanse bootvrienden ons gekscherend, als we ze vertellen van onze twijfels over het varen op de Egeïsche Zee. Angsthazen dus. Volgens hen valt het allemaal wel mee. Adriaan van zeiljacht de ‘Bataaf’ spreekt er met meer ontzag over. Teveel wind, zegt hij en hij vertelt over de zeiler uit Aken die er tot twee keer toe in blinde angst zijn schip verliet en nu geen verzekering meer kan krijgen.

En het klopt. We zijn een beetje bang. Bang voor de harde noordenwind die de Egeische Zee in de zomermaanden teistert: de beruchte Meltemi. Dus varen we na een paar dagen in Itea wel verder oostwaarts over de Golf van Korinthe, maar weten we dan nog steeds niet zeker of we ook daadwerkelijk de doorsteek via het Kanaal van Korinthe naar de Egeïsche Zee zullen maken. De Golf van Korinthe is op zich ook al heel mooi en ondanks het hoogseizoen is het er helemaal niet druk.

Antikyra, Gulf of Corinth, Corinth, Korinthe, Golf van Korinthe, vuurtoren, tug
Haventje van Antikyra

Eerst verkassen we naar Antikyra, een klein en rustig haventje één baai verder dan Itea. De hittegolf is inmiddels verdreven door ‘ongrieks’ slecht zomerweer. Heerlijk Hollands koel, vinden wij het. Voor eventjes dan. Zo rustig als het overdag is in het haventje, zo druk is het er ’s avonds en ’s nachts. Niet met toeristen, maar met locals. Na zonsondergang komen eerst de (groot)ouders met hun (klein)kinderen. Om middernacht is het dan even stil tot nachtbrakende jongeren ons weer bruut uit onze prille slaap komen wekken.

Antikyra, onweer, regen, wolken, Golf van Korinthe
Dreigende luchten boven Antikyra

We zijn dan ook blij met een heel etmaal vol koelte en regen. Eindelijk kunnen we een hele nacht doorslapen. Op de droge momenten is het fris genoeg om een mooie wandeling te maken in de bergen rond Antikyra.

Antikyra, Golf van Korinthe, Gulf of Corinth,
Wandelen bij Antikyra

Als het weer na een paar dagen wat verbetert, varen we door naar Korinthe. Dan weten we stiekem al dat we een dag later toch de sprong zullen wagen. Het weer is goed en die kans willen we niet laten liggen, temeer omdat we ook in het haventje van Korinthe geen oog dichtdoen vanwege rondhangende jeugd. We worden oud…

Korinthe, Corinth, Southern_Cross, Southern Cross
Coco in het haventje van Korinthe

Voor de tweede keer staan we om zes uur ’s ochtends op na een hele korte nacht, maar de motivatie is groot om deze haven zo snel mogelijk achter ons te laten. Om 7 uur bel ik met de verkeersleiding van het Kanaal van Korinthe. Een uur later kunnen we doorvaren, beloven ze. Als we een klein uur later arriveren is de wachttijd nog steeds een uur. ‘Greek Maybe Time’ heet dat… Iets na negenen en een hoop marifoonverkeer verder is het dan eindelijk zover: we mogen erin. Als laatste in een rijtje van vier zeiljachten. Aangespoord door de verkeersleiding om de snelheid hoog te houden, varen we in een half uurtje door het indrukwekkend hoge en smalle kanaal. Wanneer we een klein stukje voorbij het betaalkantoortje aan de Oostkant van het Kanaal varen om Coco te keren en tegen stroom en wind in aan te leggen, roept de verkeersleiding ons direct weer op via de marifoon. Ze herinneren ons er fijntjes aan dat we eerst nog moeten betalen. Het Kanaal van Korinthe is het duurste kanaal ter wereld omgerekend per kilometer. Voor onze 9,5 meter lange Coco met 2 personen erop betalen wij maar liefst €112. Het kanaal is een dikke 6 kilometer lang, maar het scheelt wel zo’n 350 kilometer die je anders moet omvaren.

Kanaal van Korinthe, Isthmia Control, Gulf of Corinth, Isthmia
Uitzicht vanuit het kantoor in Isthmia

Als ik in het kantoortje sta te wachten tot alle formaliteiten zijn afgerond, kijk ik uit over een nieuwe zee. Het water is rustig en er is niets te zien dat angst inboezemt. Ik zie alleen maar een zee van nieuwe mogelijkheden voor ons liggen. Een zee van kansen. En we hebben een zee van tijd om ónze kansen af te wachten.

3 gedachten over “Angsthazen”

  1. Welkom in de Egeïsche Zee. De Meltemi begint wat op te steken na een rustige maand. In dat geval de Peleponesos zijde aanhouden. Dan weinig last.
    Bezuiden en Oostelijk van Cape Sounion is het Bingo met de wind. Gelukkigzijn de voortekenen al snel te zien. Ook op de Windverwachtingen dagen tevoren reeds! Geen angst… enkel rekening houden met…
    Behouden vaart! Ronald Licht. Waarschip Agapi. Nu Mykonos

    Geliked door 1 persoon

  2. Met onze huwelijksreis zeilden we in dat gebied. We lagen op een avond in een klein door bergen omringd haventje en toen stak er een enorme valwind op. Resultaat na 1,5 uur: weer rustig en allemaal ankerlijnen en schepen door elkaar. Maar na wat zwemmen en verhalen kwam alles weer goed. Dat was het heftigste dingetje tijdens onze 2 weekse reis.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s