Verhit

Met een donkerrood aangelopen hoofd beent de vrouw over de kade langs onze Coco naar haar boot verderop. Het zweet parelt over haar gezicht. Ze sleurt een steekkarretje met twee jerrycans diesel achter zich aan, maar lijkt zélf het meeste explosiegevaar op te leveren. Haar man volgt op veilige afstand met de derde jerrycan bungelend aan z’n arm. Hij ziet er ook verhit uit, maar kijkt berustend. Blijkbaar is de benzinepomp in Itea toch iets verder lopen dan hun relatie bij veertig graden Celsius verdraagt.

Ik sta op, zegt Ron, het is al negen uur. Jackie had blijkbaar behoefte aan een beetje uitslapen en heeft ons niet eerder gewekt. De zon staat al flink te branden. Zodra ik uit bed stap en m’n spaarzame kleren aantrek, gutst het zweet uit al m’n poriën. Het is 32 graden en de dag moet nog beginnen. Ik wandel met Jack naar het strandje om de hoek en trakteer hem op z’n eerste afkoelbadje. Terug op de boot drinken we, net als altijd, onze ochtendkoffie. Tegen beter weten in, want direct is meer gutsend zweet ons deel. Griekenland is verhit. Oververhit. Zelfs de Akropolis bij Athene is gesloten voor publiek.

We plannen onze activiteiten voor de dag zorgvuldig. Eerst gaan we met z’n drieën boodschappen halen, want nu is er nog schaduw en dus wat koelte te vinden onder de hoge panden langs de boulevard. Voor Jackie is dat gelijk z’n laatste activiteit tot zonsondergang. Op wat zwemmen en douchen na dan. Als het heet is, vertikt hij het om nog te lopen. Demonstratief zoekt hij de dichtstbijzijnde schaduwplek op, gaat zitten en weigert verder dienst. Hij laat zich graag op de fiets verder vervoeren. Eten doet hij ook niet veel meer. Hij slaapt vooral en is daarmee duidelijk de verstandigste van ons drietjes. Op Facebook lezen we het verhaal van een vrouw die haar hond met dezelfde klachten naar een Griekse dierenarts bracht. Zijn diagnose: hij staat in ‘Griekse modus’, niets aan de hand dus. Gewoon een Griekse hond.

Jack Russel, Jack Russell, bootfiets,hond op fiets
Captain Jack met Ron op de fiets

Als echte noorderlingen kunnen Ron en ik het niet laten om midden op de dag ook nog wat nuttigs te doen: de was, een klusje, een beetje opruimen en poetsen, koken en deze blog schrijven. Wel minder en rustiger dan normaal, maar toch teveel naar Griekse maatstaven. De hittegolf duurt nu al meer dan een week en levert hier aan de Golf van Korinthe dagelijks temperaturen op rond de 40 graden. Hoe verder de middag vordert, hoe warmer het wordt. De wind valt weg en zelfs de krekels houden het dan even voor gezien. Als eindelijk de beloofde harde wind opsteekt, lijkt het of iemand een föhn heeft aangezet op de hardste en heetste stand. Pogingen om de boot koel te houden met doeken tegen de zon, een extra luchthapper en een ventilatortje leveren maar minimaal resultaat op.

Coco, Southern Cross, Gilmer, Itea, Golf van Korinthe, Gulf of Corinth
Coco aan de kade van Itea

‘S avonds gaan we het stadje in. Echt afkoelen doet het niet, maar in elk geval is de zon verdwenen. Een beetje wandelen, winkelen en een terrasje pakken. Net als de Grieken. Het stel van de diesel zit er ook. Hun verhitte gemoederen lijken weer wat bedaard. Ze lachen naar elkaar onder het genot van twee grote flessen Alfa bier.

Wij halen nóóit samen diesel. Er zou simpelweg teveel Alfa bier voor nodig zijn om onze oververhitte gemoederen daarna weer te blussen.

9 gedachten over “Verhit”

  1. Och gossie de grond is ook zo heet onder zijn pootjes.

    Zwemmen koelt wel af maar de hitte is moordend. Ik houd als empty nester gewoon een siësta hoor. Ik kan er na 22 jaar nog steeds niet tegen.

    Zonnige groet uit Limassol.

    Geliked door 1 persoon

  2. Hoi, mail me wanneer jullie in Korinthe zijn. Wij zijn al van plan om naar het museum in Oud-Korinthe te gaan. Groet, Gijs

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s