Should I stay or…?

Het is een terugkerend dilemma zolang we onderweg zijn: ‘should I stay or should I go?’ De eerste anderhalf jaar van onze reis is het vrij duidelijk: als het weer het toestaat, gaan we. We zijn immers onderweg naar Griekenland. Daarna zijn we nóg een tijdje onderweg: naar een veilige winterhaven, een nieuwe boot, stalling voor de oude boot etc. Inmiddels hebben we geen reisdoel meer, dus we zijn vrij om te kiezen: blijven of gaan. En dat blijkt soms nog een best lastige keuze.

In de haven van Trizonia zie je overal om je heen de twee extreme uitwerkingen van ons dilemma. Enerzijds heb je de ‘langliggers’, de vaak parttime liveaboards, die pas weer van hun plek komen, als ze hun boot eind van het seizoen naar de winterstalling brengen en zelf naar hun huis vliegen elders op de wereld. Anderzijds heb je de passanten, die vermoedelijk zo snel mogelijk door het kanaal van Korinthe willen varen van de Ionische naar de Egeische Zee of vice versa. Ze komen eind van de middag aan en vertrekken de volgende ochtend weer. Soms zijn het huurboten, soms zijn het eigen boten van mensen die er een paar weken per jaar vakantie op vieren en soms is het een megajacht dat door een professionele crew naar zijn bestemming wordt gebracht. Van de omgeving zien deze bemanningen niet veel meer dan de tavernes bij de haven.Wij hangen hier ergens tussen in: we gaan niet zo snel, maar blijven ook niet zo lang.

Trizonia, taverne
De tavernes van Trizonia

Zoveel verschillende werelden in één haven, dat botst soms. Een paar dagen geleden parkeren een paar megajachten aan de andere kant van onze steiger. Zodra één van die jachten zijn muziekinstallatie vol open zet, stapt onze Franse ‘langliggende’ buurman direct uit zijn boot en laat zich volledig gaan tegen de mensen van het megajacht. Uiteraard gewoon in het Frans. De muziek gaat direct uit. Er bemoeien zich nog een paar mensen mee, waaronder zowaar een Frans sprekende Griek. Na een kortstondig en heftig tumult blijft de muziek uit. Iedereen blij, want zo kunnen we straks weer lekker slapen.

Trizonia, schildpad, turtle
Landschildpad langs één van de wandelpaden

Trizonia heeft veel argumenten in zich om te willen blijven. Het is een prachtig, autovrij eiland, waar je heerlijk kunt wandelen en zwemmen. Je kunt er prima ankeren, maar wij leggen natuurlijk aan in de goed beschutte, gratis haven met watertappunten. Er is een mini-market en er zijn verschillende tavernes. Voor wie dat niet genoeg is, is er het veerbootje naar de overkant. Om de paar dagen halen we daar boodschappen bij een klein supermarktje en een echte bakker.

Aan de andere kant is er steeds die kriebel van iets nieuws willen ontdekken, van het gras aan de overkant dat altijd groener lijkt, van het onderweg willen zijn, zeilend over eindeloze zee, waar niets meer herinnert aan de drukte van de haven. Een droom achterna van idyllische ankerbaaien, pittoreske dorpjes en nog niet ontdekte parels.

Trizonia,  Gulf of Corinth, Golf van Korinthe
Uitzicht op de Golf van Korinthe

Vaak krijgen we hulp bij ons dilemma. Het weer is te slecht om te gaan of juist te mooi om te gaan. Zo hebben we onze eerste week hier geregeld bewolking met dreigend en soms ook doorbrekend onweer en kunnen we de hele dag lekker wandelen, omdat de temperatuur wordt getemperd en de zon niet op onze bolletjes brandt. En daarna word ik ziek. Varen is ineens geen optie meer, want ik ben niet meer mobiel. Het duurt nu al ruim een week en stelt mijn geduld ernstig op de proef.

Maar het dilemma is weer opgelost. Voor eventjes dan. Ik geef toe, er zijn ergere dilemma’s in het leven, maar wij zitten er maar mooi mee: blijven of gaan. Vandaag blijven we.

5 gedachten over “Should I stay or…?”

  1. Moeilijke keuzes denk ik, ligt eraan of jullie in Griekenland blijven of nog andere landen willen ontdekken. We wachten af, en huurboten denken altijd dat ze J…s zijn.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s