Jack & Jack

Net als we de boot afstappen om naar de Filoxenia Pool Bar te lopen, staat Stuart met kleine Jack voor onze neus. Bij dit eerste weerzien sinds een half jaar lopen de broers op z’n zachtst gezegd niet over van enthousiasme. Ze snuffelen even aan elkaar en lijken daarna meer aandacht te hebben voor ons en hun omgeving. Ik had me er toch iets anders bij voorgesteld, iets met meer violen zeg maar. Ze hebben tenslotte ruim zes jaar samengeleefd bij hun eerste bazinnetje.

We rijden met Stuart mee naar zijn Filoxenia Pool Bar. Het is een hotel/bar met zwembad en ligt even buiten Katelios in een prachtige omgeving.

Katelios, Kefalonia, Filoxenia Pool Bar
Filoxenia Pool Bar

Kleine Jack is onafscheidelijk van Stuart en is hier dus ook áltijd aanwezig. Behalve dat hij niet langer dan twee minuten zonder Stuart kan, heeft kleine Jack ook een incontinentieprobleempje, een iets te kort afgeknipt staartje en loopt hij moeilijk. Hij hupst een beetje als een konijn en verliest dan bij elk hupsje een druppeltje plas. Vandaar het zelf ontworpen luiersysteem dat hij binnen altijd draagt. Kleine Jack is ook al eens in het zwembad gevallen en blijkt niet te kunnen zwemmen. Misschien toch maar goed dat z’n broer, en niet hij, een ‘zeehond’ is geworden. Ondanks zijn handicaps laat kleine Jack zich absoluut niet op de kop zitten door z’n grote broer. Integendeel, Captain Jack kijkt me geregeld aan met een blik van ‘wat heb ik nu weer aan m’n fiets hangen?’

Jack Russel, Jack Russell, Filoxenia Pool Bar, Katelios
Wat heb ik nu weer aan m’n fiets hangen?

Veel van de Engelse gasten zijn al op de hoogte van onze komst en willen graag even kennismaken met de broer van ‘hun’ Jack, ‘onze’ Captain Jack. Hun kleine Jack zit intussen het liefst op zijn stamplek: in zijn stoel met mand achter de bar.

Jack Russel, Jack Russell, Filoxenia Pool Bar, Katelios,  Kefalonia
Kleine Jack in zijn stoel achter de bar

Wel verwarrend, twee broers die allebei Jack heten. Ooit hadden ze allebei een andere naam, maar na hun adoptie veranderde dit. Aan ons werd destijds verteld dat Captain Jack geen naam had en dat wij er één moesten verzinnen. Wij noemden hem Jack om er de volgende dag bij het ophalen achter te komen dat hij eigenlijk Russell heette. Geen goeie naam vonden wij en we hielden het bij Jack. Kleine Jack heette eigenlijk Riou (of Piou, iets verwarrends met het Griekse alfabet) en dat vonden Stuart en Allison ook niet zo geweldig. Even fantasieloos als wij, noemden zij hem ook Jack. Vandaar…

Jack Russel, Jack Russell, Filoxenia Pool Bar, Katelios,  Kefalonia
‘Kleine Jack in het gras

‘S avonds gaan we weer terug naar de Pool Bar. Het is vrijdagavond en tijd voor de wekelijkse pubquiz. De opbrengst gaat altijd naar ARK, Animal Rescue Kefalonia, de shelter waar Jack & Jack ook een paar maanden hebben gezeten. Wij hebben wat moeite met de Engelstalige cryptische vraagstelling, eindigen derhalve als laatste, maar winnen wél de poedelprijs. En dan winnen we ook nog de hoofdprijs van €15 met de loterij. De prijs valt op een nummer dat wij niet hebben gekozen, maar Allison voor onze Captain heeft ingezet. Er zal toch geen fraude in het spel zijn? Wat maakt het uit. We stoppen de prijs toch weer in de ARK pot.

Het is druk en gezellig en de avond brengt de weekopbrengst voor ARK op zo’n €500. Dit geld, dat normaal gesproken gebruikt wordt om een voorraad voedsel en medicijnen voor de winterperiode op te bouwen, blijkt nu met spoed nodig om de dagelijkse voedselvoorraden aan te vullen. Normaal zijn er in het toeristenseizoen genoeg donaties voor de lopende zaken, maar om onduidelijke redenen is dit nu niet het geval. Stuart vertelt ons dat alleen het gewone hondenvoedsel al zo’n €5.000 per maand kost. Daar komt dan nog speciaal voedsel, medicijnen en kattenvoer bij. Hij maakt direct de opbrengst van de afgelopen 2 weken over, zo’n €1.000. Daar kunnen ze dus krap een week mee vooruit. Van de Griekse overheid krijgen de shelters geen geld, dus ze zijn volledig afhankelijk van donaties. In ARK zitten nu zo’n 250 honden. Dat zijn er gelukkig wel een stuk minder dan een jaar geleden, toen er nog zo’n 350 zaten. En dan zijn er natuurlijk nog de katten. Het maakt me triest dat de mensen van ARK zo hun best doen om de dieren op te vangen en dan ook nog de hele tijd moeten bedelen om geld.

Jack Russel,  Jack Russell, Filoxenia Pool Bar, Katelios
Kleine Jack & Captain Jack

We blijven vier dagen in Katelios en gaan elke dag op bezoek bij kleine Jack. Langzaamaan lijken de broers elkaar weer te herkennen. Van voorzichtig snuffelen tot echt samen spelen. Het is hartverwarmend om te zien, vooral omdat ze normaal allebei niet of nauwelijks met andere honden spelen. Het voelt verdrietig om de broers straks weer van elkaar te scheiden al lijken ze allebei helemaal op hun plek, zoals het nu is.

Jack Russel, Jack Russell, Filoxenia Pool Bar,  Katelios
Spelende Jacks

Het afscheid doet een beetje pijn. Het was een hele speciale ontmoeting, zowel voor de honden als voor de mensen. Met een traantje vertrekken we op maandagavond voor de laatste keer uit de Pool Bar. Nou, niet echt de laatste keer natuurlijk. We komen terug. Ooit. Want wij zullen kleine Jack nooit meer vergeten evenmin als zijn nieuwe ‘baasjes’ Stuart en Allison. Op Facebook werden ze al ooit liefkozend aangeduid als ARK 2. Ze bieden een thuis aan zo’n 15 geadopteerde honden en zowel thuis als in de Pool Bar elk nog zo’n 12 geadopteerde katten. Daarbij stellen ze alles in het werk om geld in te zamelen voor de ARK en andere shelters op Kefalonia.

Jack Russel, Jack Russell, Filoxenia Pool Bar,  Katelios
Ron met ‘kleine Jack’

Jack & Jack hebben geluk gehad. Ze zijn geadopteerd en leven hopelijk nog lang en gelukkig in hun nieuwe huisjes. De honden en katten die achter zijn gebleven in ARK wachten nog op hún sprookjesfee. Als iedereen die Jack & Jack ook zulke schatjes vindt een kleine donatie zou kunnen doen aan de ARK, wordt hun leven er óók weer een klein beetje mooier op. Geld geven is makkelijk, want ARK heeft een eigen webpagina waar je via PayPal direct op hun rekening geld kunt storten: http://www.animalrescuekefalonia.com/contribution.php.

Kleine Jack, Captain Jack en al hun honden- en kattenvrienden zullen je eeuwig dankbaar zijn. En wij natuurlijk ook!

Kat, katten, cat, cats, Filoxenia Pool Bar,  Kefalonia,  Katelios
Eén van de katten bij Filoxenia Pool Bar

2 gedachten over “Jack & Jack”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s