Huis op stelten

Alles zit mee. Op dinsdag regelen we bij de Port Police in Preveza binnen één uur onze Griekse vaarvergunning (de zgn. DEKPA) voor Coco. Als het tegenzit kan dat hier ook een paar dagen duren. Op woensdag gaat Coco te water bij Cleopatra, aan de overkant van Preveza. ‘Captain, start the engine’, roept de transporteur. En verrek, het lukt: ‘starten en draaien’. Na een korte maidentrip naar Preveza staan al onze steigervrienden ons al op te wachten en leggen we probleemloos aan. Ons nieuwe huis is thuis.

Gezusterlijk liggen ze naast elkaar aan de steiger: Janna en Coco. De grote wisseltruc kan beginnen.

Cornish Crabber, Southern Cross, Preveza Marina
Janna en Coco in Preveza Marina

Peter, de Australische buurman, komt spontaan met een sixpack Mythos aan. We proosten op een behouden vaart en offeren aan Poseidon. Ik meld Coco aan bij het havenkantoor. We rommelen nog wat en vragen ons af hoe het nu allemaal verder moet.

Southern Cross
Wat een hoop spul in de bakskisten

Er zitten op Coco zoveel dingen waar wij op onze Crabber geen ervaring mee hebben: rolreefsystemen, zelfkerende fok, lazy bag, pomptoilet, radar, boegschroef, windvaan stuurinrichting, watertank, walstroomaansluiting etc. Trouwens, waar zit die walstroomaansluiting eigenlijk? Er zit geen gebruiksaanwijzing bij de boot en de voormalige eigenaar is nogal snel geirriteerd, dus we zoeken het liever zelf uit. Gelukkig krijgen we hulp. ‘S middags komen Karin en Jeroen van de White Pearl langs met koude champagne. Ze zoeken mee, maar we kunnen tot ieders verbazing en frustratie niks vinden.

De volgende dag komt Jeroen weer helpen, dit keer met het aanslaan van de zeilen en lazy bags. De zeilen zijn in prima staat en Coco begint langzaamaan op een echt zeilschip te lijken.

Southern Cross
Aanslaan van de genua

Later die dag komt Karin ook nog. Weer zoeken we de walstroomaansluiting, maar tevergeefs.

Dan is het vrijdag. Alle alcantara hoezen gaan van de kussens af en naar de wasserij. Intussen poets ik onze slaaphut van boven tot onder.

Ron kit alle afdichtingen van de verstaging opnieuw, want op sommige plekken is die uitgedroogd en komt er regenwater de kastjes in. De boot is een slagveld en ook wij krijgen er een tik van mee. Tussen al die spullen van twee boten is het lastig om door de bomen het bos nog te zien.

Southern Cross, verhuizen, liveaboard
Huis op stelten

Het is één grote rotzooi, alles plakt en is vies, maar we komen ook mooie spullen tegen zoals een spinaker in regenboogkleuren met vermoedelijk het originele bouwnummer erin: 113.

Southern Cross, spinaker
De spinaker

Die avond eten en slapen we voor het eerst in ons nieuwe huis. We ervaren een voor ons in de laatste twee jaar ongekende luxe: een koelkast, stahoogte, een toilet en véél ruimte. En Ron vindt eindelijk – bij toeval – de walstroomaansluiting in het toilet boven de deur. Vermoedelijk hoort de kabel daar door de luchthapper naar binnen te gaan.

Southern Cross, Coco, liveaboard
Eerste avondmaal op Coco

Dan is is zondag. We drinken koffie en gaan verder met poetsen en verhuizen. Na de afgelopen hectische dagen willen we het vandaag wat rustiger aan doen. Dat begint al goed met een ontbijt bestaande uit Turkse koffie met zelfgestookte schnaps en huisgemaakte paardensalami van onze Sloveense achterburen. Daarna bak ik eieren met kaas om onze magen weer wat te stabiliseren. Als ’s middags de keuken helemaal ingericht is, maken we nog een wandelingetje door Preveza.

Preveza

Preveza

Als we later nog wat in het zonnetje in de kuip van ons nieuwe huis zitten, stellen we – onder het genot van een ijskoud biertje uit onze koelkast – vast dat de rust langzaam terug keert. Ons huis staat dan nog wel op stelten, maar wij niet meer.

8 gedachten over “Huis op stelten”

 1. Ja nu is het ineens echt!
  Wat een ontzettend leuke boot! En wat een verschil met Janna … dat moet wel bijna een cultuurschok zijn 🙂
  Gefeliciteerd!!!

  Like

 2. Gefeliciteerd met jullie prachtig nieuw onderkomen. Echt een blue water boat. Ik heb een coast 34, en het interieur lijkt op dat van jullie Coco. Alleen opgeruimd dan 🙂 Heel veel plezier en mooie tochten gewenst. Ik lees er met plezier over in jullie blogs!

  Groeten,
  Frank

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s