Een koude douche

Het is een prachtige zondagmiddag als we half februari met onze Crabber aankomen in Lefkas Marina. Vrijdags heb ik al gebeld om te reserveren. We moeten ons bij aankomst alleen nog even aanmelden via de marifoon. Helaas krijgen we geen contact en na diverse vergeefse pogingen leggen we de boot maar langszij aan het einde van de E-steiger. ‘Lazy sunday’, reageert een vriendelijk stel op het terras, als ik ze vraag naar de havenmeester.

Met gezamenlijke inspanningen sporen we hem uiteindelijk op. De havenmeester helpt ons vriendelijk met aanleggen en alles wat daarbij hoort in Lefkas Marina: envelop met informatiemateriaal (vooral veel regels), elektronische sleutels voor douche, water en elektriciteit, registratie- en verzekeringsbewijs inleveren etc.

De eerste koude douche is voor Jack. Hij is met z’n hoofd waarschijnlijk nog in Koronisia en denkt even soepel op de steiger achter mij aan te springen, als ik van de boot afstap. Het achterdek van onze Janna is helaas te glad voor een slipvrije afzet. ‘Plons’, hoor ik achter mij en daar ligt hij met zijn zwemvestje gelukkig nog aan. Binnen drie seconden heb ik hem er weer uit, maar het resultaat is toch een natte, bibberende hond, die bovendien in ademnood is vanwege het binnengekregen zeewater. Snel spoelen we hem af met wat zoet water en drogen we hem met een handdoek. Daarna even opwarmen in het zonnetje en Jack is weer de oude.

Jack Russel, Captain Jack

Na Preveza Marina en Koronisia, waar we de laatste maanden hebben gebivakkeerd, is het even wennen hier. De voertaal is hier niet Grieks, maar Engels. Dat geldt niet alleen voor de jachthaven, maar ook voor delen van het stadje daaromheen. Misschien ook niet zo gek, want ook nu, tijdens het laagseizoen, zijn er nog veel buitenlanders hier. Althans Engels sprekende personen. Dat maakt Lefkas een ander soort stadje dan Preveza. Toeristischer. Om over het verschil met Koronisia nog maar niet te spreken. Hier geen vriendelijk groetende vissers op de steiger, maar eerder wat stuurs kijkende voorbijgangers. Geen idyllisch, klein haventje, maar een volledig omheinde Marina inclusief slotgracht. De Bijlmerbajes was er niks bij. Geen straathonden, geen dorpsleven en geen busjes die brood en groente komen verkopen.

De volgende ochtend meld ik mij op het havenkantoor om te betalen en onze papieren weer op te halen. Op de Griekse prijslijst die ik zondag van de havenmeester heb gekregen, staat een tarief van €135 voor een maand vermeld. Waarschijnlijk excl. VAT, maar zo goed is mijn Grieks niet. Dat valt mee. Maar een klein beetje duurder dan Preveza. Nu ik op kantoor sta moet ik ineens €246 incl. VAT afrekenen. Bijna twee keer zoveel als ik in mijn hoofd had. Ik leg uit dat op mijn prijslijst een heel ander bedrag staat en laat de dame mijn Griekse prijslijst zien. ‘Oh nee’, zegt ze, ‘dat is alleen voor charters en schepen onder Griekse vlag’. Ik twijfel even wat te doen en vraag dan om korting vanwege de foutieve prijslijst. Dat mag alleen de manager beslissen. ‘Nee’, zegt hij stoïcijns, ‘het is gewoon een vergissing. Als je het er niet mee eens bent, betaal je één dag en ga je weer’. De tweede koude douche is voor mij.

Tóch betaal ik voor een maand. Hoe leuk het in Koronisia en Preveza ook is, we willen graag verder. En vanwege het nog onstabiele weer en onze bootzoektocht is Lefkas Marina nu een prima uitvalsbasis. Dus ik slik m’n woede en trots weg en klop af dat we nog zo’n kleine boot hebben.

Iets later ontmoeten we op de steiger de Engelse buren schuin achter met hun Southerly: Mark, Gabe en hun anderhalve maand oude dochtertje Shadow. We praten wat met Mark over hoe we beiden hier terecht zijn gekomen. Later komt hij nog even teruglopen. Hij hoorde ons over douchen praten en vertelt ons dat één van de damesdouches ook zonder sleutel werkt. Gratis warme douches dus! Komt het misschien toch nog goed in Lefkas Marina.

4 gedachten over “Een koude douche”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s