Gypseas

Downsizen, ontspullen, ontploeteren, consuminderen, antimaterialisme, uit je comfortzone, sober, eenvoudig en simpel leven, ervaringen in plaats van bezittingen, nu leven in plaats van straks. ‘Ik vertrek’, maar dan zonder de Bed & Breakfast. Of ‘vertrekkers’, maar dan zonder de Atlantische oversteek. En zonder het terugkeren. Een greep uit onze gedachten als we april 2017 al onze zekerheden opgeven en op onze 24 voets Cornish Crabber gaan leven.

Halverwege 2016 meld ik ons ter voorbereiding aan voor de jaarlijkse vertrekkersdag van het blad Zeilen in samenwerking met de Vereniging Toerzeilers. Een vriendelijk mevrouw legt mij uit dat wij met als eerste bestemming Middellandse Zee niet passen op de Vertrekkersdag. Dat is voor mensen die een rondje Atlantic doen. Minimaal. Ze verwijst ons door naar de Middellandse Zee dag, waar wij vervolgens braaf heen gaan. We krijgen veel verhalen te horen over het vaargebied, hebben best een beetje voorpret, maar nooit echt het gevoel dat we er tussen zielsverwanten zitten.

En dat gevoel bekruipt ons na vertrek vaker. De meeste ‘vertrekkers’ van de Vertrekkersdag 2016 zijn inmiddels weer lang en breed huiswaarts gekeerd. Terugkomers dus eigenlijk. De mensen van de Middellandse Zee dag hebben hun jacht nu ergens op het droge staan om er volgend voorjaar of zomer wellicht opnieuw een paar maanden mee te gaan varen. Ze zijn terug naar huis in Nederland.

Ons huis in Nederland is niet meer van ons. Verkocht. Net als onze spullen. Weggegeven of verkocht. En ons werk. Opgezegd. Net als onze verzekeringen. Want die willen geen mensen zonder woonplaats in Nederland. En die hebben we niet meer, want we zijn uitgeschreven. Naar België. Dat moest. Van Nederland. Regels zijn regels. Computer says “no”. We zijn geen ingezetenen van Nederland meer, zoals dat heet. Maar ook niet van België. In Nederland hebben we nu alleen nog familie en vrienden om naar terug te gaan. Dat doen we straks weer voor een paar weken. Kijken of we weer ergens mogen blijven slapen.

De boot is nu ons huis. En de wereld eromheen: het water, de lucht, de jachthaven, de ankerbaai, het dorpje. Onze vrienden zijn de mensen die we ontmoeten: liveaboards, vertrekkers, terugkeerders, vakantiegangers, mensen die rondtrekken in een camper, de man van de taverne en de vrouw van de bakker. Onze Jack natuurlijk en alle straathonden en zwerfkatten om ons heen. Zwervers, net als de Roma op de parkeerplaats en op het strand. Zwervers, net als wij. Alleen zij zwerven op het land en wij op de zee: gypseas, zeezwervers, dat zijn wij.

10 gedachten over “Gypseas”

 1. Geweldig toch, walmensen (zo noem ik ze altijd) zullen dat nooit begrijpen. De vrijheid, het avontuur enz. Ik woon op mijn boot van 9 meter en het bevalt me prima. Vragen mijn collega’s of ik het koud heb in de winter haha, denk dat ik het warmer heb dan jullie is dan mijn antwoord. Isolatie kleine ruimte elektrische kacheltjes niks mis mee.
  Geniet er maar lekker van je leeft maar 1 keer!!!!

  Like

 2. Wij hebben eigenlijk hetzelfde probleem. Wonen in de winter op Madeira en in de zomer op onze boot. Hebben een poos een briefadres gehad maar dat werd zo’n gezeur dat we ons hebben kunnen laten inschrijven bij een vriendin in Arnhem die naast haar huis ook daar een woonark heeft waar we konden inschrijven. Eigenlijk wil ik dit helemaal niet maar ja… de Nederlandse overheid laat ons eigenlijk geen andere keus. Dus daarom mijn vraag: Hoezo in Belgie ingeschreven. Hoe werkt dat ? heb je daar dan geen adres nodig ???

  Geliked door 1 persoon

  1. We zijn uitgeschreven en de gemeente Nijmegen wilde daar een land bij invullen. Dat werd België. Maar wij hebben ons daar nooit ingeschreven. We staan in geen enkel land meer ingeschreven. Eén tip voor jou: eigenlijk frauderen jullie. Dat kan tot problemen leiden bij je verzekeringen. Lees de Algemene voorwaarden er maar op na. Vaak gaat het goed, maar soms ook fout…

   Like

 3. Zwerver, zo werd ik ook gelabeld. Ik ontspulde ook alvorens in een yurt (mongoolse tent) te gaan wonen in de Achterhoek. 30m2 nog veel meer dan een Crabber (ben ook zeiler). Ook ik kreeg natuurlijk ‘last’ met de gemeente. Uiteindelijk schreven ze me in met een briefadres met de belofte dat ze na een half jaar mij zouden bellen om te horen of ik daar nog was. Zover kwam het niet, ze stuurden mij met een dwangbevel het bos uit: A. ik had geen bouwvergunning, B. ik mocht niet op een recreatieplek wonen. Burgemeester nog op bezoek gehad, die tot zijn verrassing iemand aantrof met wie je een zinvol gesprek kon voeren. Ik moest maar met een ambtenaar gaan praten, tja, dan kan je het wel schudden! De eeuwige regeltjes! ‘WIJ’ zitten in een systeem, en daar worden we tot willoze volgelingen mee gemaakt. Inmiddels heb ik een andere oplossing waar ik niet over zal uitwijden, stel dat er een ambtenaar wakker wordt…
  Wens jullie behouden vaart! Veel geluk!

  Like

   1. Hoi Karin, wat bedoel je precies? Hoe ik wat heb geregeld? Ik wil best antwoorden geven, maar je vraag is me niet helemaal duidelijk…

    Like

 4. Als je AOW hebt, dan kun je die gewoon houden, ook ben je uitgeschreven uit Nederland. De SVB opgebeld en die legde uit dt je dan wel soms jezelf moet melden op een vooraf afgesproken postadres in het land waar je op dat moment verblijft zodat ze weten dat je nog leeft en de AOW uitkering niet door anderen wordt opgestreken. Als je nog geen AOW hebt, kun je jezelf verzekerd om een AOW gat te voorkomen. Ik las ergens dt dat ongeveer 500 euro per jaar kost. En je moet ook zelf een zorgverzekering afsluiten, maar dat is niet meer verplicht omdat je niet meer in Nederland woont.
  Veel plezier allemaal met zwerven en vooral in vrijheid leven!

  Frank

  Like

 5. Ik herken uw situatie, hier net hetzelfde met als enig verschil dat ik in 2000 vertrokken ben en nog steeds 365 dagen per jaar aan boord woon. Net terug van 19 dagen op een onbewoond Grieks eilandje, het was de ideale plek om de boot zover te krengen dat ik een 73 jaar oud gebroken puttingijzer kon vervangen.
  Heerlijke vaardag vandaag. Ik overwinter hoofdzakelijk op het Poros binnenmeer, Overigens vaar ik ongeveer dezelfde boot als die van jullie, hij is echter gebouwd in 1945.
  Ben net 65 geworden en heb nu heibel met de SVB. Ok, AOW krijg ik niet want ik woon niet voltijds in Nederland. Ook al huur ik er een kamertje, dat voldoet niet. Wat ik smerig vind is dat die SVB me ook m´n altijd netjes betaalde ziekteverzekering gaat weghalen.
  Reken maar dat een leven zoals jullie en ik leiden niet naar de zin van de Nederlandse overheid is.
  Een voorbeeld.
  Baan opgezegd in 2000 en een privé ziekteverzekering afgesloten. Ik heb me niet uitgeschreven omdat ik nergens anders ging wonen en ook niet wist voor hoe lang ik op “ vakantie “ ging.
  Een paar jaar later krijg ik van de Nederlandse overheid te horen dat ik me verplicht moet ziekte verzekeren bij een van door de overheid goedgeachte verzekeringen. Dus ik zeg m´n privé verzekering op en ga weer netjes bij CZ.
  Nu willen ze me er uitgooien. 30 jaar lang premie betaald en nooit één cent geclaimd. ( ik betaal alle kosten gewoon cash privé ) Mooie opruiming.

  Like

  1. Hoi Winus, voor zover ik weet hou je je recht op AOW, ook als je niet in NL woont. Voor elk jaar dat je geen premie hebt betaald, wordt je 2% gekort op je uitkering. Misschien komen we elkaar nog een keer tegen in Griekenland. Groetjes, Matty

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s