Pylos perikelen

“Onze lieve Heer heeft vreemde kostgangers”, zeiden mijn ouders vroeger altijd. Als je wat langer in dezelfde haven blijft liggen, kom je erachter dat daar nog steeds niks van gelogen is. En dat ze zich juist op dit soort plekken lijken te verzamelen. Nou vallen wíj intussen wellicht ook in die categorie, maar zo zien wij dat zelf natuurlijk dan weer niet.

Pylos staat al lang op ons lijstje. De haven is bekend bij ons vanwege Hans, liveaboard op zijn boot Zephyr en oprichter van de Facebook groep ‘Zeilen in Griekenland’. Als we er, zoals aangekondigd, op zaterdagmiddag aankomen, staat hij ons al enthousiast op te wachten. Het eerste dat ik zie is een piepklein, doorschijnend zwembroekje. Vanuit mijn perspectief iets lager dan de kade kan het me ook niet ontgaan. Als ik verder kijk, zie ik een grote, gebruinde man met een tepelpiercing en een brede lach op zijn gezicht.

Hans op zijn boot Zephyr

Later vertelt hij ons dat hij 73 jaar oud is, maar dat zou je hem niet geven. Hij helpt ons met aanleggen en wijst ons aan welke andere ligplekken mogelijk zijn. We verleggen onze Janna naast een stalen zeiljacht van een afwezige Nederlander, Hein, die op zijn beurt weer langszij ligt bij een roestig, vervallen werkschip. Het lijkt ons een lekker rustig plekje. Als we de volgende ochtend wakker worden, lopen er tot onze verbazing twee Griekse mannen over de boot naast ons. Ze melden ons dat het jacht van Hein niet tegen de roestbak aan kan blijven liggen, omdat ze er aan het werk willen. Of we het aan hem kunnen vragen, want anders moeten ze naar de Port Police toe. Tja, wat nu? We overleggen met Hans en hij belt met Hein. Nadat we onze Janna aan de kade hebben gelegd, verhalen we met z’n drieën het grote, stalen jacht. Om de volgende dag van de Port Police te horen dat het op deze plek, naast een in beslag genomen vluchtelingenboot, ook niet mag blijven liggen. Het mag nu weer terug naast de roestbak, alleen ligt daar inmiddels een ander bootje. Wat een gedoe! En dan gaat het ook nog hard waaien. Waren we maar nooit op die plek gaan liggen.

Als we de volgende dag bij Hans op de boot aan de middagborrel zitten, komt er een opvallend en bekend uitziend schip de haven binnenlopen: twee houten masten, een opgehaalde boegspriet, de rode rand van de romp. Zou het de Freya van Schier zijn?

Freya van Schier

Al maanden volgen we elkaar via Facebook. Dat we elkaar in Pylos zouden ontmoeten, stond eigenlijk ook al vast. Alleen niet wanneer. Alida zwaait vrolijk terug als ik “Freya van Schier?” roep. Ze hebben een zware tocht achter de rug, die we na het aanleggen uitgebreid aan boord bespreken. En al hebben we elkaar nog nooit gesproken, toch lijkt het of we elkaar al een beetje kennen. Het wordt een hele gezellige borrel tot laat in de avond. Twee dagen later doen we het nog eens dunnetjes over met een heerlijk maaltje van zelfgemaakte octopus, gegrilde groenten en rijst. En ondertussen wisselen we sterke verhalen uit en praten we over hoe mooi het hier en op Schier is…

Octopus in saus van zoete rode wijn
Alida, Matty en Ron
Bij Auwert in de stuurhut
Auwert en Alida

Aan onze kade ligt ook een Fransman op leeftijd. We noemen hem JP. Van zijn zeilschip is de motor kapot. Een paar weken geleden heeft hij zich ondanks de kapotte motor de haven uit laten slepen, om dan maar met alleen z’n zeilen verder te varen. De Port Police was het hier niet mee eens, heeft hem teruggehaald en zijn papieren in beslag genomen. Hij ligt dus eigenlijk met zijn jachtje aan de ketting. We bieden hem aan om even naar de motor te kijken. In eerste instantie reageert hij enthousiast. Als Ron een uurtje later aanklopt, stuurt hij hem echter weg omdat hij het te vroeg in de middag vindt. ‘Plus tard’ vindt hij het bij nader inzien weer te warm. Ron moet de volgende ochtend maar voor zonsopkomst terugkomen. Auwert, voorheen machinist op de grote vaart, gaat met hem mee.

Ron en JP kijken in het motorruim

Als snel stellen ze vast dat de gaskabel loshangt en er een heel oud dieselfilter inzit. Daarbij komt dat de motor er sowieso slecht onderhouden en stinkend smerig uitziet. Als ik JP in mijn beste Frans voorzichtig uitleg wat het probleem met de gaskabel en de diesel zou kunnen zijn, reageert hij met een stellig “Mais NON, madame”. Volgens hem is de koelvloeistof zuur. En daar blijft het bij. Zeilers zijn vaak wat eigenwijs, maar hier is echt geen beginnen aan. Snel sluit JP alle luiken en wij gaan weer van boord.

JP en Ron in gesprek

We doen verslag bij Hans, die op zijn beurt weer overlegt met Leon. Dit is een andere Franse zeiler die inmiddels terug in Frankrijk is en zijn boot in Pylos heeft achtergelaten. Leon belt met JP en pleit ervoor om te wachten tot de familie van JP in december wellicht met een hele nieuwe motor voor het schip naar Pylos komt. Ok, dan laten we het hier dus maar bij. Wellicht is de scheepsmotor ook niet het grootste probleem van JP.

Één boot naast die van JP ligt een Duitser, die volgens welingelichte bronnen onlangs zijn vrouw met een blauw oog van boord geslagen heeft. Je ziet hem zelden buiten. Het valt ook niet altijd mee met z’n tweeën op zo’n bootje…

En dan is er het Duitse echtpaar, dat al jaren klust aan hun catamaran op de kant. Althans, de man klust. Na een paar jaar klussen heeft zijn vrouw hem de wacht aangezegd: “ik kom pas weer terug als die boot vaart!” Als we met Hans over het haventerrein rondlopen, komen we het schijnbaar herenigde stel tegen in hun auto. Hans vraagt hoe het gaat en de vrouw mompelt iets over dat de catamaran nu een ‘U-boot’ is geworden. “Grapje”, zegt Hans.

En zoals in alle havens vanaf het Zuiden van Italië liggen ook hier weer legio in beslag genomen vluchtelingenboten. Onopvallende zeil- en motorjachten, waarmee iemand geprobeerd heeft een slaatje te slaan uit de ellende van anderen.

Vreemde kostgangers dus. Soms in negatieve, maar meestal in positieve zin. Paradijsvogels: kleurrijk en een tikje excentriek. Als tegenovergestelde van de bekende grijze muis. Het is toch eigenlijk ook helemaal niet verkeerd om daar bij te horen?

4 gedachten over “Pylos perikelen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s